Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Augusztus 07. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Ötven helyszín, ezernél is több program

Sziget - Ötven helyszín, ezernél is több program

Ötven helyszínen ezernél is több programmal várja a közönséget a Sziget. A fesztivált, amelyen idén mások mellett Kylie Minogue, Liam Gallagher és Martin Garrix is fellép, 30. alkalommal rendezik meg, ezúttal augusztus 7-től 12-ig.

"Az elővételek alapján idén a Martin Garrix koncertjét hozó szombat, valamint a hétfői nap Fred again...-nel lehet teltházas. Száz országból érkeznek vendégek, megnőtt a magyar bérletvásárlók aránya, a legtöbb külföldi továbbra is Hollandiából jön, mögöttük a britek és írek következnek, majd a németek, a franciák és az olaszok" - mondta Kádár Tamás főszervező a keddi sajtóbejáráson az MTI-nek.

Kylie Minogue, Liam Gallagher, Martin Garrix és Fred again... mellett a sztárfellépők között lesz Halsey, Sam Smith, Stormzy, Louis Tomlinson, Janelle Monáe, Fisher, Skrillex, Bebe Rexha, Tom Odell, Joker Out, Yves Tumor, Becky Hill és Raye. A nagyszínpadon magyarok is koncertet adnak: Beton.Hofi és a Margaret Island mellett Azahriah, aki csütörtökön a headliner Halsey előtt énekel.

A Szigetet kedden már több ezer fesztiválozó birtokba vette. A fesztivál új szlogenje a Free to Be..., a számos nem zenei program sorában újra lesz Nagy Utcaszínház és Cirque du Sziget, és idén az egyik tusolóblokkban is szól a zene.

A Sziget fesztiválon idén összesen mintegy hatszáz fellépő produkcióját láthatja a közönség hat nap alatt. Sok produkció érkezik az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, de van szenegáli, indiai, tanzániai, új-zélandi, vagy az afrikai Beninből érkező produkció is. A fesztivál napi befogadóképessége 95 ezer fő, ebből 10-15 ezret a közreműködők, a dolgozók, a vendéglátás teszi ki, a fennmaradó 75-80 ezer a jegyvásárlók maximális száma.

"A bérleteladások jobbak, mint tavaly ilyenkor" - mondta Kádár Tamás.

A főszervező hangsúlyozta, hogy a Sziget immár három évtizede a szeretet, az odaadás, a törődés fesztiválja. Az idei rendezvény is több újdonságot tartogat, illetve számos intézkedés szolgálja a vendégélmény fokozását. A vendégtérben már kizárólag öblítéses angolvécék vannak, a tavaly bevezetett "jóárasított" étel szolgáltatás pedig javulni fog: valamennyi vendéglátóipari egységben legfeljebb 3200 forintért is lehet már teljes értékű főételt kapni.

"Összességében is sikerült levinnünk az ételek átlagárát, az italok ára pedig nominális értékben megegyezik a tavalyival" - mondta a főszervező.

A Sziget szolgáltatásai már a welcome zone-ban elérhetők, a ki- és bejutást digitális információs felületek teszik hatékonyabbá, éjszaka a H-híd felé gyalogosan is el lehet hagyni a Szigetet. A H-hídtól éjszakai buszjáratok is közlekednek a Margit híd irányába.

Benis Dániel, a Sziget műszaki vezetője a sajtóbejáráson elmondta, hogy a fesztivál területén nyolc mobilátjátszó állomás működik a térerő biztosítására. Kitért arra is, hogy a nagyszínpad előli térről eltűnik a magas torony, helyébe két kisebb keverőpult kerül.

A Sziget második legnagyobb helyszínén, a Revolut Színpadon lép fel idén mások mellett a Big Thief, a Fontaines D.C., MO, a Crystal Fighters, és a Four Tet. A Bolt Party Aréna az elektronikus zenét kedvelők helyszíne, ahol naponta a világ legismertebb party brandjei adják egymásnak a terepet. Az alternatív elektronikus zenének helyet adó Colosseumban mintegy félszáz előadó fog műsort adni, a dropYard a Sziget hip-hop és rap színpada, a The Buzz az Európa Színpad új neve, itt a hazájukban már komolyabb sikereket elért zenekarok mutatkoznak be. A Petőfi Színpadon csak magyar előadók lesznek, a világzene idén is a Global Village-ben fog szólni a világ különböző pontjairól érkező izgalmas előadókkal.

A nem zenei programoknak idén három különböző zóna, az ArtFusion Field, a PlayGround és a Future Grounds ad otthont. Az ArtFusion Field része a Cirque du Sziget, ahol idén kijevi, francia, cseh, etióp, kanadai és spanyol produkciók is lesznek. Ebben a zónában lesz esténként a Nagy Utcaszínház (a francia Cie Gratte Ciel társulat nagy darus műsora), az ArtGarden, a színházi és tánchelyszín, a Vándor Vurstli és a Sétáló Utcaszínházak. A PlayGround zónában lehet majd sportolni, társasjátékozni és a tervek szerint óriás kivetítőn olimpiát nézni.

A hagyományosan az egyik legnépszerűbb helyszínen, a Magic Mirror sátorban a stand-up comedy mellett idén is lesznek kulturális-társadalmi beszélgetések, a Queens Brunch Vienna drag queenjei, esténként pedig két show-műsor: Danny Beard és zenekara polgárpukkasztó fellépése, valamint az 1930-as évek berlini kabaréjából inspirálódó Klub Cabarett műsora várja a közönséget. Lesz Civil Sziget, a társadalmi kérdéseket körüljáró Think for Tomorrow, a fogyatékossággal élő emberek problémáira rávilágító XS Land.

A szervezők a Sziget területén összesen 46 855 négyzetméteren fedik be a talajt, a fesztivál idejére 46 kilométer ideiglenes vízvezeték és szennyvízcsatorna épült ki, ami a 132 vizes konténert szolgálja ki és több mint ötszáz zuhanyállás fogadja a vendégeket.

A Szigeten több kemping is várja a fesztiválozókat. Kialakítottak egy napi 24 órában elérhető egészségügyi központot több mint kétszáz fős személyzettel: orvosokkal, ápolókkal, segítőkkel és mentőautókkal, valamint a hozzájuk tartozó személyzettel. A Sziget "kórházban" a kisebb sérülések és egyéb panaszok ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni.

A biztonságra a nap 24 órájában többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel, és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít.

Címkék: fesztivál, sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket